Site overlay Logo
Inca un sportiv roman calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio image
28, August, 2016

Inca un sportiv roman calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio

Participarea Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Rio este una de exceptie. Celor 11 sportivi calificati la diferite discipline, precum atletism, inot, para-caiac, judo pentru nevazatori sau tenis de masa li s-a alaturat si Octavian Ilina, la proba de paratriatlon.

Paratriatlonul reprezinta varianta de triatlon pentru persoanele cu dizabilitati. Fata de sporturile consacrate, triatlonul este un sport relativ tanar, primele forme ale sale datand din jurul anilor 1920. Inotul, alergarea si ciclismul se concretizeaza intr-o competitie care presupune un efort cursiv. Primul eveniment de acest tip a fost organizat in California, reunind 46 de concurenti ce s-au intrecut pe un traseu de 10 km de alergare, 8 km de ciclism si 500 m de inot.

Triatlonul a devenit o disciplina a Jocurilor Olimpice de Vara in anul 2000, in timp ce paratriatlonul va fi organizat ca eveniment paralimpic pentru prima oara anul acesta, in cadrul Jocurilor Paralimpice de Vara de la Rio de Janeiro.

Octavian Ilina, in varsta de 37 de ani, va concura incadrat intr-una dintre cele sase categorii ale disciplinei. Determinat si plin de vointa, s-a antrenat in ultimii ani pentru parcurgerea intr-un timp cat mai scurt a distantei de sprint a paratriatlonului, constand in 750 m inot, 20 km ciclism si 5 km alergare. Obiectivul sau de viitor este unul cu adevarat indraznet. Octavian nu vrea doar sa participe, ci sa si castige Campionatul Mondial de Triatlon in cadrul categoriei sale.

Asemeni celorlalti sportivi romani care vor pasi pe drumul spre victorie in cadrul Jocurilor Paralimpice de la Rio, Octavian are o poveste de viata impresionanta, inspirand oamenii din jurul lui prin ambitie, pasiune, curaj si determinare. Sportul a fost dintotdeauna un element constant in viata sa, fiind o fire dinamica si plina de viata. In urma unui traumatism vertebro-madular suferit in al doilea an de facultate, Octavian a fost pus in imposibilitatea de a se misca. Au urmat ani de recuperare asidua, cu un program drastic de 8 ore pe zi, telul sau principal fiind acela de a se ridica si a merge din nou. Bicicleta si inotul se numarau printre pasiunile sale, astfel ca sportivul si-a concentrat intreaga putere spre a intoarce experienta traumatizanta in favoarea sa.

Mie imi place paratriatlonul pentru ca e competitiv, imi plac valorile lui, pentru ca presupune disciplina, incredere, foarte multa motivatie, dar, mai ales, echilibru mental si convingerea ca un lucru durabil se construieste milimetru cu milimetru.”

Pasiunea si disciplina sunt cele care i-au adus pana in prezent doua titluri de campion national la triatlon si duatlon, plus numeroase alte premii pe podium la maratoanele nationale. Ziua lui Octavian este plina de activitate. Se trezeste dimineata la 6:30, merge la serviciu, apoi continua cu antrenamentele zilnice. Nu o considera o rutina, ci o disciplina in vederea indeplinirii unui obiectiv. In ultima perioada, a evoluat considerabil la proba de inot, drept care a inceput sa acorde mai multa atentie natatiei. Astfel, in decembrie anul trecut, Octavian a indeplinit baremul pentru trei probe de inot, in cadrul competiei de la Szeczin, din Polonia, primul concurs oficial in afara tarii la care a participat. Au fost trei zile de emotii, de intreceri, ultima oferindu-i nu doar calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, ci si locul zece mondial la proba de 200 m.

“Antrenamentele zilnice, disciplina si explorarea personala fac inotul sa fie pentru mine mai mult decat o proba sau un sport, el fiind mai degraba un ego trip, un mod de a-mi testa zilnic performatele, uitand, astfel, de limitarile pe care le am si concentrandu-ma mai mult asupra lucrurilor pe care le pot face.”

Octavian isi doreste sa isi imbunatateasca radical timpul de finish, abordand o tehnica mai buna si mai solida de competitor. De asemenea, isi doreste sa poata participa la cat mai multe curse care au la start atleti de elita. Pentru el, competitiile sunt evenimente in cadrul carora are ocazia de a experimenta o energie speciala, unica. Miscarea, sub toate formele ei, reprezinta un adevarat stil de viata pentru Octavian, permitandu-i sa isi impinga limitele catre extrem.

“Tot ce am facut pana acum a fost realizat prin multa munca, daruire si perseverenta. Am fost, sunt si voi fi un luptator.”

Loader animation svg

Contactează-ne

Ne bucurăm când ne scrii

Lasă-ne un mesaj și promitem să revenim cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil.

Telefon: +40 268 308 050

Luni-Vineri între 08AM - 16:30PM

X

X
Susteinability Popup